intoarcere la pagina anterioara

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş

 

Cursuri de calificare si recalificare

 

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Mures organizeaza gratuit cursuri de calificare/recalificare pentru someri, prin care sa mareasca sansele ocuparii unui loc de munca.

 

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, prevede ca serviciile de formare profesionala se acorda, gratuit, urmatoarelor categorii de persoane, care:

 

 • au devenit someri (indemnizati sau neindemnizati);
 • nu au putut ocupa un loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar;
 • au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;
 • nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.

 

Conform Legii nr. 107/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 a fost extinsa gama de beneficiari ai cursurilor gratuite de formare profesionala, din bugetul asigurarilor pentru somaj fiind suportate cheltuielile si pentru :

 

 • persoanele incadrate in munca, la revenirea din concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
 • persoanele care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar;
 • persoanele care si-au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate;
 • persoanele care isi desfasoara activitatea in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri lunare mai mici decat indemnizatia de somaj si care sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;
 • persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, in locuri de detentie anume destinate, si care mai au de executat cel mult 9 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei.

 

Persoanele inscrise la cursurile de formare profesionala au urmatoarele drepturi :

 

 • sa beneficieze de pregatire teoretica si practica pe toata durata cursului
 • sa beneficieze de rechizite si materiale de instruire si sa primeasca in folosinta manuale
 • sa beneficieze, daca este cazul, de echipament de protectie pe timpul instruirii practice
 • sa beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregatire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport in comun sau, dupa caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasari in cursul unei luni, daca nu se poate deplasa zilnic la unitatea de pregatire, in conditiile prevazute de reglementarile in vigoare.
 • Persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire sau locuiesc la o distanta mai mare de 50 km de aceasta, au dreptul, pe perioada cat participa la pregatirea profesionala, sa beneficieze de cazare si de o suma de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevazut de reglementarile in vigoare. 

 

Cofinantarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a programelor de formare profesionala organizate de catre angajatori pentru salariatii proprii

 

 

In scopul prevenirii somajului si consolidarii locurilor de munca prin cresterea si diversificarea competentelor profesionale ale persoanelor incadrate in munca, angajatorilor care organizeaza, in baza planului anual de formare profesionala, programe de formare profesionala pentru proprii angajati, derulate de furnizori de servicii de pregatire profesionala, autorizati in conditiile legii, se acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma reprezentand 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala organizate pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat.

 

Angajatorii pot beneficia de cofinantare pentru derularea unui singur program de formare profesionala in cursul unui an. Suma prevazuta mai sus se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj.

 

Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregatire profesionala, pentru care s-a acordat cofinantarea, cel putin 3 ani de la data acordarii sumei.

intoarcere la prima pagina